Vad är NoseWork?

 

I NoseWork söker hundarna efter dofterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel (giftfria vattenbaserade hydrolat) i olika sökmiljöer (Behållarsök, Inomhussök, Utomhussök, Fordonsök).

From januari 2017 är NoseWork en tävlingsgren i Sverige.

Hundens främsta sinne är luktsinnet. Målet med NoseWork är att hunden ska aktiveras och få arbeta med sitt främsta sinne. NoseWork stärker bandet mellan hund och förare. Föraren lär sig att läsa sin hund. NoseWork är till för alla hundar och alla förare, oavsett om man tänker tävla eller ej. Självförtroendet stärks hos den lite mer försiktiga hunden, väldigt aktiva hundar tenderar att lugna sig, hundar som är reaktiva fokuserar på sin uppgift. Efter ett sökpass är det en glad och trött hund som har gjort av med en massa energi och är tillfreds med livet. Hundens mentala och fysiska hälsa ökar. Vi arbetar med att förstärka och belöna rätt beteende och att därmed få en hund som arbetar självständigt och med glädje. Hunden ska lyckas med sin uppgift och föraren ska lära sig att lita på sin hund. Det stora målet är att det ska vara roligt för både hund och förare!!

Vi söker med en hund i taget, en av anledningarna till att det passar alla hundar.

NoseWork består av fyra grenar: Behållarsök, Inomhussök, Utomhussök, Fordonssök.

Hundarna ska, i olika sökmiljöer, söka upp en eller flera doftkällor beroende på hur långt man har kommit i sin träning. Första doften är Eukalyptus. Hunden får ganska snabbt komma i kontakt med alla fyra sökområdena. Efter hand ökar utmaningarna, sökområdena blir svårare och fler måldofter tillkommer. Även tomsök kan förekomma.

De ekipage som vill tävla måste innan tävling genomföra ett Doftprov med godkänt resultat. Hunden ska i ett doftprov kunna visa att den är säker på måldoften och föraren ska kunna läsa hunden då hunden markerar var doften finns. Klass 1: Eukalyptus, Klass 2: Lagerblad och Klass 3: Lavendel. Nytt doftprov inför varje klass. Doftprov bedöms av doftprovsdomare.

Svenska NoseWork Klubben

Doftprovstillfällen samt tävlingar hittar ni på SNWK (Svenska Nosework klubben) hemsida. www.snwk.se

Här hittar ni mer information om Nosework samt även hur man går tillväga för att bli medlem i SNWK.